A zöldhulladék gyűjtés célja a növényi eredetű hulladékok elkülönített gyűjtése és szállítása. A gyűjtőjárat előnye, hogy ily módon ez a fajta hulladék nem foglalja el a helyet a kommunális hulladéktól, a begyűjtött anyag pedig nem a hulladéklerakót terheli, hanem komposztálásra kerül a sajókazai Hulladékkezelő Centrumban.

A járatok a kertes lakóterületeken közlekednek április 1. – november 30. közötti időszakban a települési hulladéknaptárban feltüntetett szállítási napokon.
Kérjük, hogy a zöldhulladék gyűjtési napokról szíveskedjenek előzetesen tájékozódni, és a zöldhulladékot ezeken a napokon reggel 6 óráig, vagy az ezt megelőző napokon este az ingatlan elé kihelyezni. Az ennél korábbi kihelyezéskor az elbomló növényi hulladékok nagy tömegben igen erős szagot áraszthatnak, ami a környék lakói számára kellemetlen lehet.

A 240 literes zöld színű edényekbe kerülhet minden növényi eredetű biohulladék, pl.: falevél, vágott fű, gyom, ágnyesedék, komposztálható zöldség- és gyümölcsmaradék, stb.
A közterületet nem szennyező módon a nagyobb méretű faágak legfeljebb 2 cm átmérőig és 1 méter hosszúságúra darabolva, kötegelve helyezhetőek el az edényzet mellett. Munkatársaink a nem kötegelt ágakat nem szállítják el.
Amennyiben a zöldhulladékot nem szabályosan, hanem ömlesztetten, illetve kézi erővel nem megemelhető súlyban vagy méretben helyezték ki, vagy a növényi hulladékok közé más típusú hulladék is kerül, úgy azt munkatársainknak nem áll módjukban elszállítani!

Komposztálás

A komposztálás egyszerű módja annak, hogy tápanyagban gazdag humusszal ajándékozzuk meg a növényeinket, csökkentsük a hulladék mennyiségét és végig követhessük a természet csodálatos körforgását.

A háztartásokban és kertekben rengeteg zöldhulladék képződik, melyek komposztálhatók.
A komposztnak köszönhetően javul a talaj szerkezete, ami segíti a talaj levegőzését. A komposzt sötét színe segíti a talaj felmelegedését. A komposzt vízmegkötő képességének köszönhetően javul a talaj vízháztartása.

A házi komposztáláshoz szükséges eszközök: komposztáló edényzet, metszőolló, ágvágó, ágaprítógép – a komposztálóba kerülő zöld- és élelmiszer hulladékok aprítására.

A komposztálóba kerülhet:

háztartásból: nyers zöldségek, levelek a konyhai feldolgozásból, gyümölcsök, magok, gyümölcshéj, olajos magvak, nyers gabona és liszt, kávé, tea (akár a szűrőpapírral együtt is), fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, papíráruk, natúr (tojástartó, karton, hullámpapír), de csak korlátozott mennyiségben, növényevő állatok ürüléke
kertből: lomb (korlátlan mennyiségben, kivéve diófa, amit csak korlátozottan és előrothasztás után lehet komposztálni), levágott fű (lehetőleg kiszárítva vagy előrothasztva egy külön rekeszben), apróbb gallyak (alaposan felaprítva egy-egy vékony rétegben), faforgács (gallyak, ágak aprítása után), kizárólag fahamu (szén vagy gyújtóspapír hamuja ne kerüljön közé)
Amit semmiképpen ne rakjunk bele:

háztartásból: nem tisztán növényi ételmaradékok, hús, csont, állati eredetű ételmaradékok, záptojás, cigarettacsikk, pelenka, gyógyszerek, vegyszerek, egyéb veszélyes hulladékok, fémek, üvegek, műanyagok, festett és/vagy fehérített papírok, állati tetemek, húsevő állatok ürüléke, textíliák
kertből: fenyőfa tűlevelek és ágak, tuja jellegű növények levelei/ágai, építési törmelék, kövek, tégla- és cserépdarabok.
Fontos még tudni, hogy az edényeket ne tegyék ki folyamatos napsugárzásnak, mert a lebomlási folyamat lelassul. Az edényzetet esővédett helyen célszerű elhelyezni, mert a túl sok nedvesség rothadást idéz elő és a komposzt esetén a lebomlás a cél. Általánosan elmondható aranyszabály, hogy a „zöld” hulladékok és a konyhai anyagok mellé mindig keverjünk „barna” hulladékot avart, faaprítékot, fűrészport, fakérget. A hulladékot aprítva helyezzük a komposztálóba A különféle anyagokat rétegezzük egymásra és enyhén locsoljuk be őket, így a komposztálóba elhelyezett anyagokat könnyebben átjárja a levegő és gyorsabban képződik a komposzt. A komposztot időnként át kell forgatni. Az elkészült komposztot felhasználás előtt célszerű átrostálni.

(4) * Ha az ingatlanhasználó a zöldhulladék komposztálásáról saját maga nem gondoskodik és a zöldhulladék gyűjtőedényben vagy hulladékgyűjtő zsákban történő gyűjtésének feltételeit a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság biztosítja, a zöldhulladékot elkülönítetten gyűjti, és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaságnak úgy adja át, hogy a zöldhulladék komposztálhatósága és lebontása biztosítható legyen.