A legfontosabb: Nem minden hulladék szemét!

A szelektív hulladékgyűjtés azt jelenti, hogy a különböző anyagú hulladékokat elkülönítetten gyűjtjük.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát – a papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolást – nagyjából kiöblítve, a kommunális hulladéktól külön gyűjtjük, majd ezeket a szelektív kék/sárga színű edényekbe helyezzük el.

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék újrahasznosítható, több típusú másodnyersanyag keletkezhet belőle. Ezt aztán újra fel lehet használni termékgyártáshoz, ezzel elősegítve a körforgásos gazdaság megteremtését. Ezen alapanyagok felhasználása ráadásul jelentős energia- és nyersanyag- takarékossággal is jár, hiszen kevesebb nyersanyagot kell alapanyaggá alakítani. Nagyon jelentős előny továbbá, hogy a szelektív gyűjtéssel csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, így jelentősen csökken a környezet terhelése.

Társaságunk működési területén a fogyasztók számára legkényelmesebb módon, házhoz jövő rendszerű szelektív hulladékgyűjtéssel valósítjuk meg ezen hulladékok elszállítását. Ez azt jelenti, hogy a társas- vagy kertesház szelektív edényébe folyik a gyűjtés, amit kollégáink a hulladéknaptárban előre meghatározott, sárga színnel jelölt napokon, kétheti gyakorisággal ürítenek.

Amennyiben esetleg a hulladékgyűjtő edényzet kevésnek bizonyul, a gyűjtési napokon az edényzet mellé átlátszó műanyag zsákban kihelyezhető az így gyűjtött szelektív hulladék.

A szelektív hulladékgyűjtő edényben/saját zsákban elhelyezhető hulladékok:

  • műanyag flakonok: ásványvizes, üdítős, szörpös, mosószeres, öblítős, tusfürdős, stb.,
  • háztartási fémhulladékok: italos és konzervdobozok,
  • papírhulladék: könyv, füzet, újság, csomagolópapír, tojástartó, kartonpapír, kartondoboz (lapítva), stb.

Kérjük ügyeljenek arra, hogy az edénybe és az átlátszó zsákba kizárólag a felsorolt hulladékok kerüljenek! (Amennyiben munkatársaink nem odavaló anyagot találnak, a hulladékot nem szállítjuk el!)
Kérjük továbbá, hogy ezen hulladékok szennyeződésmentesen kerüljenek kihelyezésre!

Nem helyezhető a szelektív hulladéktárolóba:

  • semmiféle üveg,
  • zsíros, olajos, oldószeres papír,
  • élelmiszermaradványos doboz,
  • élelmiszermaradványt tartalmazó papír,
  • egyéb műanyagnak ítélt hulladék: pl. CD lemez, magnó- és videókazetta,
  • hungarocell.

Köszönjük, ha szelektíven gyűjt!