Miért a legrosszabb választás
elégetni az ősszel lehulló faleveleket?

Napjainkban a “hulladék” fogalma jelentős átalakuláson megy keresztül.Legyen példakép a természet! Mi történik az erdőben? Az ősszel lehulló falevelek gyorsan benépesülnek talajlakókkal. Elkezdődik a levelek aprítása, a szerves anyagok lebontása, átalakítása, új bonyolult szerves anyagok felépítése. Így lesz az avarból értékes humusz, ami a növények tápanyaga. Az erdőben jól megfigyelhető tehát a tápanyagok körforgása.

falevelek

Mi történik a kertekben?

A családi házasövezetekben keletkező települési szilárd hulladék nagy hányada biológiailag lebomló szerves anyag, mely komposztálással a keletkezés helyén hasznosítható. A szerves hulladék természetbe való visszajuttatásával -egy kis odafigyelés és munka mellett -hasznosul a benne rejlő anyag -és energiatartalom.

A házi készítésű komposzt a legjobb, legtermészetesebb humuszforrás, amelynek nagy előnye az, hogy pénzbe se kerül és helyben van, nem kell szállítani. A szerves anyagok érlelésére a kert egyik félreeső, félárnyékos helye a legalkalmasabb. A komposztládába kerülő szerves anyagokat célszerű felaprítani, mert így azok nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, a lebomlási folyamat gyorsabb.

komposztalas

A korhadási folyamatot meggyorsíthatjuk a komposzt anyag átforgatásával,levegőhöz juttatásával. Fontos a megfelelő nedvességtartalom és a minél többféle alapanyag használata is. A friss, 4-6 hónapos komposzt a talaj felszínén használható fák, cserjék őszi betakarására; az érett 8-12 hónapos komposzt kiváló talajjavító, cserepes növények, veteményesek földjének fontos alapanyaga.

Nézd meg a gyakorlatban!

Köszönjük, hogy megtekintetted ezt a cikket! Reméljük, sikerült számodra is új, hasznos információkat átadni!

Hasznos tippek a szelektív hulladékgyűjtéshez

Folyamatosan bővítjük cikkeink listáját, hogy minél több információt szerezhess a fenntartható hulladékgyűjtéssel kapcsolatban.

Zöld Völgy logó

Cégjegyzékszám: 05-09-026137
Adószám: 24708018-2-05

3720, Sajókaza, 082/21. hrsz.
Email: info@zoldvolgy.hu
Tel.: +36 20 227 2708