fbpx

A hulladék nem szemét

A kertben összehúzott és ott hagyott avar ugyanis rejtekhelyként, téli menedékként és táplálékul is szolgálhat sok élőlénynek: így például a sünöknek, békáknak, gyíkoknak és különböző rovaroknak is amellett, hogy tápanyagot juttat vissza a talajba. „Nyilván lassabban bomlik el úgy az avar, ha ott hagyjuk a kertben, de akkor még mindig komposztálhatjuk is.

komposzt kép

Ne ragadjunk egyből zsákot a kerti zöldhulladéknak: az avarra célszerű úgy gondolnunk, mint az erdőre. Ott sem gyűjt össze senki semmit, hiszen a lehulló levelek tápanyagot nyújtanak a talajnak. Sokan drága fenyőkérget vesznek talajtakarónak. Az összegyűjtött avart ugyanezt a célt tudja szolgálni: talajtakaróként hasznosíthatjuk ágyásokba, mulcsként (A mulcs talajtakaró, állhat fakéregből, fűnyesedékből, kőből, kavicsból, de akár szalmából és trágyából is -a szerk.)

A komposztként hasznosuló avar így táplálja az évelő növényeket és a gyomot is visszaszorítja. Lusta kertészek előnyben: nemcsak az összegyűjtött avar szolgál menedékként a különböző állatoknak, hanem akár már néhány négyzetméter magasabbra hagyott fű, vagy éppen olyan virágágyás, ahol nem vágjuk vissza tél előtt az évelőket. A meghagyott, elszáradt növények ugyanúgy hasznos búvóhelyet kínálnak a rovaroknak, mint a nyíratlanul hagyott fű. Továbbá az ide költöző rovarok táplálékul szolgálnak a madaraknak is.

Nézd meg a gyakorlatban!

Köszönjük, hogy megtekintetted ezt a cikket! Reméljük, sikerült számodra is új, hasznos információkat átadni!

Kezdőlap 9 Szemléletformálás 9 A hulladék nem szemét

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló tartalmai.

Mit hová dobjak?

Mit hová dobjak?

Az egyik leggyakoribb kérdés a hulladékok szelektív gyűjtésével kapcsolatban, hogy milyen jellegű dolgot, melyik kukába lehet dobni.Az alábbi táblázat ebben nyújt segítséget: Hulladék típusa...

Zöld Völgy logó

Cégjegyzékszám: 05-09-026137
Adószám: 24708018-2-05